četrtek, 16. avgust 2007

Čuj, čuj gorco

Ste vedeli, da je vinograd moč tudi slišati?Ja, to je posebnost, ki jo poznamo na Štajerskem. Slišati vinograd je nekaj posebnega in to čarobno vzdušje pričara le klopotec. Prav lepo se je sprehajati med gorcami in v lahnem vetrcu poslušati njegovo enakomerno udarjanje.

Ni znano, kdaj so začeli postavljati klopotce.Vemo pa, da klopotec ni samo navadno kolo na veter in da njegovo klopotanje ni namenjeno le ptičjemu strahu. Ptiči se pravzaprav navadijo na njegov glas. Tudi vetra ni vedno in je občasno tiho. Tako ni najzanesljivejši odganjalec ptičev. Vendar pa zbuja v srcih vinogradnikov enkraten občutek, da celoletno delo v goricah ni bilo zaman. Naznanja čas, ko se grozdje v goricah začne mehčati, dozorevati in ko se nezadržno bliža zadnje in najbolj veselo opravilo – trgatev. Klopotce postavljamo 15. avgusta, za veliko mašo – veliki šmaren.

Tako klopotec v vetrovni jeseni poje svojo pesem vse tja do konca trgatve oziroma do 11. novembra, do martinovega, ko se za vinogradnika konča neko obdobje in se začne novo.


Prisluhnite, mogoče ga slišite tudi vi!:)

6 komentarjev:

tejuška pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
tejuška pravi ...

prava bizelanka ni kej :)

mcenaa pravi ...

men grejo klopotci na žiuce...:DDD

but i still love you:**

Ištvan Ferkeš pravi ...

ahhh ne smejo ti it na živce ... to je užitek življenja ;)

drgač pa zanimiv in poučen post :D

Zala pravi ...

ha ha, ja tea res sm, ka s pa ti misla...js sm ti ponosna in zavedna bizelanka:)

I love you tooo spela*

hvala, ištvan:)

Davor pravi ...

haha včeri sem enga pozdravu ko sem šou zraven njega. Pozdravu me je nazaj...non stop je neki bluzu..heheh